Przędziorki są przekleństwem niemal każdej rośliny w naszym ogrodzie. Trudno je dostrzec i zidentyfikować, a kiedy już widać objawy żerowania jest za późno na ochronę. Walka za pośrednictwem pestycydów również nie jest łatwa, jedne środki zabijają jaja, inne larwy, a jeszcze inne formy dorosłe. Kto ma na tyle wiedzy, żeby poradzić sobie z doborem chemii i jeszcze wiedzieć kiedy jakie preparaty stosować? Również w tym przypadku z pomocą przychodzi nam przyroda podsuwając do walki z przędziorkiem jego naturalnego wroga - Dobroczynka.
Zielone ogrodzenia i obwódki z drzew czy krzewów nie dość że zdobią to mają jeszcze wiele zalet. Przede wszystkim chronią: przed kurzem, spalinami i wiatrem, wydzielają sporo tlenu i wilgoci. Zasłaniają przed wzrokiem sąsiadów lub przechodniów, dają poczucie intymności w ogrodzie oraz czynią otoczenie przydomowe bardziej przytulnym. Żaden inny rodzaj ogrodzenia, płotu nie da nam poczucia obcowania z przyrodą, sadząc go dajemy miejsce do życia np. ptakom takim jak zięby, sójki czy słowiki.
Kwitnące wrzosy (Calluna) i wrzośce (Erica) to rośliny niezwykle dekoracyjne z których można robić interesujące kompozycje cieszące oko od lutego aż do późnej jesieni. Wrzosy kwitną jesienią, natomiast wrzośce wiosną, dlatego tworząc wrzosowisko należy tak dobrać gatunki, aby było efektowne o konkretnej porze roku. W pierwszej połowie lutego zaczynają kwitnąć pierwsze wrzośce np. wrzosiec krwisty (Erica carnea) odm. „Winter Beauty”. Marzec kwiecień i maj to okres kwitnienia większości odmian wrzośców.
Uprawa winorośli znana jest od starożytności. Dostarcza ona do czasów obecnych pysznych soków czy też szlachetnych win. Wiele osób marzy o uprawie winogron w swoim ogrodzie. Wydaje się być nierealną uprawa winogron w naszym kraju - nic bardziej mylnego. Jest wiele odmian, które wyglądem i smakiem przypominają te z odległych krain, które można hodować w naszym klimacie.
-wykopać dołek głębokości ok. 40 cm -1/3 dołka wypełnić obornikiem wymieszanym z ziemią w proporcji 1:1 i zalać wodą w ilości 5 – 10 litrów -na w/w obornik z ziemią nasypać ok. 10 cm ziemi -do tak przygotowanego dołka wstawić, wyjętą z doniczki, sadzonkę, obsypać ziemią i mocno podlać - tak posadzona sadzonka będzie rosła w zagłębieniu ok. 10 cm w stosunku do powierzchni gruntu, ułatwi to podlewanie w okresie suszy a jesienią podczas kopczykowania dołek zostanie zasypany.
W ogrodzie tymianek można sadzić blisko krawędzi scieżek, wzdłuż murku ogrodowego lub w doniczkach. By urozmaicić spacery ogrodowe przyjemnym zapachem tymianku nie powinno się zapominać o umieszczeniu kilku wzdłuż alejek ogrodowych lub pomiedzy schodami. Tymianek wygląda dosyć ładnie w małych skupiskach. Roślina świetnie posłuży jako kotwica dla innych w zimie, gdyż zachowuje swój kolor przez cały rok.
Szałwia lekarska przybiera formę niskiego krzewu (50-60cm), który zwykle ma większą szerokość niż wysokość. Miękkie, szaro-zielone listowie wygląda pięknie praktycznie w każdym ogrodzie. Szałwię w doniczce można sadzić z innymi ziołami, np. rozmarynem, bazylią i podobnymi pochodzącymi z basenu Morza Śródziemnego. Zapach tak wymieszanych ziół tworzy znakomity aromat, który na pewno uprzyjemni spacery w ogrodzie.
Rozmaryn jest w naszych warunkach klimatycznych niewielką krzewinką o drewniejących pędach. Jego niezwykle aromatyczne liście są wąskie, zielono szare i bardzo przypominają liście lawendy. Kwiaty tej rośliny są niebieskie lub lekko fioletowe. W strefie mrozoodporności 6 i zimniejszych rozmaryn powinno sadzić się w doniczkach, by móc przenieść je do cieplejszego pomieszczenia na wypadek chłodniejszej aury.
Oregano jest ziołem o charakterystycznym silnym smaku i zapachu, które znakomicie rośnie w doniczkach, gdzie rozrasta się silnie i może wprost wylewać się poza jej krawędzie. Prócz tego jej naturalny wzrost sprawia, że nadaje się na sezonową roślinę ozdobną, również na obrzeża ścieżek. Późnym latem oregano przyozdobione jest ładnymi, białymi kwiatami, które znakomicie kontrastują z jasnozielonymi liśćmi.
Nieważne jaki gatunek mięty uprawiasz – wszystkie słyną z szybkiego tempa rośnięcia, więc trzeba zatroszczyć się o wystarczająco dużo miejsca dla rośliny zarówno w ziemii jak i w doniczkach. Mięta ma dwa rodzaje łodyg - jedne prosto wzniesione, bogato ulistnione, zakończone niewielkim fioletowym kwiatkiem, inne - płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania się i wydawania nowych pędów kwiatowych.
Szpinak jest warzywem pogody chłodniejszej, spokrewnionym z burakami i boćwiną. Szybko rosnąca roślina dostarcza wielu liści w krótkim okresie czasu w okresie łagodnej wiosny i jesieni. Sztuka polega na utrzymaniu uprawy szpinaku tak długo jak to możliwe, szczególnie wiosną, gdy wydłużające się dni skracają jego życie.
Od dawna popularne we Francji i Włoszech, liście rukoli dodane do sałatki nadają jej ostry posmak. To jest ta sama roślina, która jest sprzedawana w celofanowych torebkach w sklepach warzywniczych i oznaczona etykietą ‘mini rucola’. Zdecydowanie rukola z uprawy domowej jest bardziej aromatyczna. Zdecydujcie sami!
Dojrzewające w słońcu pomidory dostarczają w każdym kęsie smaku lata. Tylko kilka zdrowych roślin wyprodukuje wiadra owoców. Pomidory rosną w cieple; powinny być sadzone późną wiosną i wczesnym latem z wyjątkiem strefy mrozoodporności 10, gdzie są jesienną i zimową uprawą. Odmian pomidorów jest naprawdę wiele, ale to dobry pomysł, żeby posadzić kilka egzemplarzy każdej z odmian i długości sezonu.
Pietruszka jest bujną rośliną rosnąca do około 30 cm wysokości rozwijająca się w piękny wachlarz zielonego listowia. Pietruszkę można sadzić zarówno wśród roślin jednorocznych jak i wielosezonowych a także wśród bukietów ziół w doniczkach. Roślina świetnie kontrastuje z innymi takimi jak żółte bratki czy jasne, różowe petunie.
Brokuły są odpornymi warzywami, które rozwijają się najlepiej w chłodnych porach roku. W warunkach krajowych w ciągu roku możliwe jest uzyskanie dwóch plonów (wiosną i jesienią), szczególnie przy ciągłej poprawie szybkości dojrzewania i tolerancji wyższych temperatur, które to czynniki wydłużają życie brokułów na inne pory roku, z wyjątkiem najgorętszych.
Kolorowe łodygi i jasno zielone liście sprawiają, że boćwina (burak liściasty) jest jednym z najbardziej ekscytujących liściowe warzyw ogrodowych, a także pożywnym warzywem. Ze względu na to, że boćwina nie znosi dobrze transportu, prawdopodobnie nie znajdziesz jej w sklepie warzywniczym.
Słodkie, soczyste, pochodzące z własnej uprawy arbuzy uchwycają magię lata z wybuchowym smakiem, który nie da się porównać ze smakiem ich kuzynów kupowanych w sklepach.
Najlepsze dla truskawek są gleby dosyć lekkie, przepuszczalne, o dużej zawartości próchnicy, o uregulowanym odczynie. Najlepszy, dla większości odmian truskawek, to o pH 5,2-5,8. W przypadku pH poniżej 5, glebę można odkwasić stosując wapno w postaci kredy nawozowej. Analizy próbek gleby pod kątem pH, możemy wykonać w za pośrednictwem SADOWNICZY.PL. Najlepszym przedplonem dla truskawek są rośliny motylkowe oraz krzyżowe, ewentualnie zbożowe.
Truskawki – urocze, czerwone owoce są niezaprzeczalnym symbolem polskiego lata. Charakterystyczny zapach i słodki smak od wieków podbijają serca i podniebienia smakoszy, jednak ten nietuzinkowy owoc szturmem wdarł się także ogrodnictwa. Estetyczne sadzonki potrafią nie tylko wzbogacić naszą kuchnię, ale również diametralnie odmienić wygląd ogródka czy balkonu.
Mam na imię Krystyna. Mieszkam w pewnej miejscowości pod Krakowem, pracuję i płacę podatki jak każdy szanujący się rodak i chyba tylko dlatego, że nie ma innego wyjścia... Dzięki wspaniałomyślności Właściciela Sadowniczego, mogę się podzielić ze Szczęśliwymi Posiadaczami Ogrodu moimi spostrzeżeniami oraz roślinkami z mojej uprawy.