Uprawa Szałwi
Szałwia
Szałwia lekarska przybiera formę niskiego krzewu (50-60cm), który zwykle ma większą szerokość niż wysokość. Miękkie, szaro-zielone listowie wygląda pięknie praktycznie w każdym ogrodzie. Szałwię w doniczce można sadzić z innymi ziołami, np. rozmarynem, bazylią (nasiona bazylii kupisz także na sadowniczy.pl!) i podobnymi pochodzącymi z basenu Morza Śródziemnego. Zapach tak wymieszanych ziół tworzy znakomity aromat, który na pewno uprzyjemni spacery w ogrodzie. Jeśli chodzi o pozostałe walory szałwii to kucharze docenią jej charakterystyczny smak i wydzielany aromat, natomiast ogrodników będą cieszyć jej aksamitne i zawsze zielone liście oraz delikatne kwiaty. Jest rośliną wieloletnią. (GGK)
Gleba, uprawa i opieka
W strefach mrozoodporności od 4 do 7 (czyli także Polsce), szałwia będzie rośliną wielosezonową. Przesadzanie zalecamy wiosną lub jesienią. Należy pamiętać o wybraniu dobrze nasłonecznionego miejsca z nieźle zdrenowaną glebą o pH pomiędzy 6,5 a 7. By uzyskać lepszy drenaż i lżejszą glebę można dodać piasku oraz materie organiczną, powstanie wtedy mieszanka podobna do gliny.
Szałwię należy przycinać co roku każdej wiosny, odcinając stare liście/łodygi by promować nowe. Późną wiosną powinny pojawić się małe różowe bądź fioletowe kwiaty. Mimo stosowania przycinania roślina może ulec zdrewnieniu i przestać się rozwijać po około 3-5 latach. Po tym okresie warto rozważyć posadzenie nowej szałwii w miejsce starej.
Rozwiązywanie problemów
Pleśń może być dużym problemem jeśli chodzi o szałwię, więc dobrym pomysłem jest odchudzenie krzewu w celu zapewnienia lepszej cyrkulacji powietrza. Szczególną uwagę należy poświecić szałwii w gorące, wilgotne dni lata. Można zbudować ściółkę z kamieni wokół krzewu w celu utrzymania w miarę suchego środowiska wokół rośliny. Dlaczego ściółka powinna być kamienna a nie organiczna? Po prostu wilgoć wyparowuje z powierzchni kamiennych o wiele szybciej.
Zbiory i magazynowanie
W pierwszym roku zbiór szałwii należy prowadzić raczej oszczędnie. W następnych latach już nie należy się powstrzymywać i można w miarę potrzeb zbierać obfite plony cały rok. Można wyciąć całą roślinę macierzystą lub pojedyncze liście. Aby dać czas liściom by w pełni dojrzały, ostatni większy zbiór należy przeprowadzić na około 2 m-ce przed pierwszymi przymrozkami. Szałwię należy suszyć w pękach do góry nogami. Po tym procesie należy oddzielić liście od łodyg, a następnie przechowywać je w hermetycznych pojemnikach.
Zastosowanie
Szałwia ma szerokie zastosowania kulinarne. Wystarczy wspomnieć o potrawach z wieprzowiny, drobiu, dziczyzny czy nawet kiełbasie oraz różnego rodzaju daniach warzywnych. Szałwia również świetnie nadaje się do przyprawienia wszelkiego rodzaju farszów. Liście szałwi mają silne działanie przeciwzapalne wykorzystywane w leczeniu chorób jamy ustnej.