Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Borówki amerykańskie - sadzonki borówek i jagód

52 produkty

Borówki i jagody to owoce chętnie jedzone przez małych i dużych. Pięknie się prezentują, doskonale smakują, a w dodatku są prawdziwą skarbnicą witamin. Chociaż zwyczajowo wiele osób stosuje zamiennie nazwy "jagoda" i "borówka" z punktu widzenia systematyki botanicznej jest to duży błąd. Warto rozróżniać te dwie rośliny również wtedy, kiedy mamy kawałek swojego ogrodu i pragniemy posadzić w nich charakterystyczne, ciemnofioletowe owoce. 

Borówka amerykańska, zwana również borówką wysoką (Vaccinium corymbosum) to krzew zaliczany do rodziny wrzosowatych, który owocuje niewielkimi, smacznymi jagodami o okrągłym pokroju. Z kolei jagoda kamczacka czyli wiciokrzew siny (L. kamtschatica) owoce ma wydłużone, znacznie bardziej kwaśne niż borówka amerykańska, wyróżnia je również pewna goryczka. Zdecydowanie w sklepach ogrodniczych trudniej dostępna jest jagoda kamczacka. Cena sadzonek obu roślin jest porównywalna.

Czytaj więcej

Borówki - właściwości i witaminy zawarte w jagodach

Borówka jest owocem o ciemnoniebieskiej, prawie fioletowej barwie i najczęściej zielonkawym miąższu. Jędrne, bardzo soczyste owoce doskonale smakują wprost z krzaka, ale można je dodawać także do deserów i mrozić. Borówki amerykańskie należą do tego samego rodzaju, co jagody występujące w polskich lasach, jednak mają znacznie więcej właściwości prozdrowotnych niż te drugie. 

Borówka amerykańska posiada olbrzymią ilość witaminy C, tiaminy i ryboflawiny. Dodatkowo znajdziemy w niej niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę E. Co ciekawe, w borówce amerykańskiej odnaleźć można także takie pierwiastki jak żelazo, potas, cynk, magnez i sód. 

Co to jednak oznacza w praktyce? Badania nad włączeniem do diety borówki amerykańskiej wykazały, że pomaga ona w utrzymaniu zdrowia oczu, przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych, poprawia pracę wątroby i zapobiega marskości tego narządu, ma również pozytywny wpływ na pamięć i chroni przed chorobą Alzheimera. Borówki powinny być spożywane przez osoby chcące zachować piękny wygląd włosów, skóry i paznokci, a także wszystkich, którzy są w okresie rekonwalescencji, np. po chorobie lub operacji. Borówki mają także właściwości wspierające metabolizm i zapierające: można je spożywać przy biegunce w celu zmniejszenia dolegliwości chorobowych.

Borówka a jagoda: czym się od siebie różnią?

Borówki i jagody są do siebie łudząco podobne, jeśli chodzi o kolorystykę i kształt owoców. Jednakże borówki są zdecydowanie większe od swoich kuzynek (nawet dwukrotnie), mają także bardziej wyrazisty i słodki smak. Jagody są drobniejsze, bardziej kwaskowate, w środku ich miąższ jest fioletowy i barwi wnętrze jamy ustnej na charakterystyczny kolor (dobrym tego przykładem jest jagoda kamczacka). 

Uprawa borówek - wszystko co musisz wiedzieć o tym, kiedy sadzić borówki

Borówka amerykańska jest krzewem jagodowym, który należy do rodziny wrzosowatych i ma wiele cech, które zbliżają ją do wrzosów, azalii i różaneczników - również w pielęgnacji. Jeśli nie będzie przycinana, może dorosnąć nawet do dwóch metrów. Borówka zakwita w kwietniu i maju małymi, niezbyt okazałymi kwiatami. Po przekwitnięciu zawiązuje owoce, zebrane w niewielkie grona. Warto wiedzieć, że chcąc cieszyć się obfitym plonem, powinniśmy posadzić obok siebie różne odmiany borówki amerykańskiej. Zapylenie krzyżowe jest bardzo ważne przy zawiązywaniu owoców przy tym gatunku roślin. 

Borówka amerykańska najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych, ale jednocześnie osłoniętych od wiatru. Absolutnie nie powinna być sadzona w miejscach, w których gromadzi się woda lub tworzą się mrozowiska. Decydując się na uprawę borówki amerykańskiej nie bagatelizujmy odpowiedniego przygotowania podłoża: gleba i stanowisko to klucz do sukcesu i otrzymania obfitego plonu. Gleba idealna dla borówek jest kwaśna (o niskim pH, nieprzekraczającym 4,8), przepuszczalna, lekka i obfitująca w składniki pokarmowe. Dobrze wiedzieć, że już pH w wysokości 5,5 odbija się na liczbie wydawanych przez roślinę owoców, a pH powyżej 6 sprawia, że przestaje ona rosnąć. Jeśli gleba nie będzie odpowiednia, borówka zacznie chorować, a także będzie rozwijać się bardzo wolno i dawać niewiele owoców. Jako wsparcie dla borówek polecany jest kwaśny torf oraz przekompostowane trociny z drzew iglastych. 

Borówka amerykańska kupiona w sprawdzonym sklepie ogrodniczym jest gotowa do posadzenia przez cały sezon wegetacyjny. Najczęściej są to sadzonki w doniczkach, o wysokości ok. 30 centymetrów, które mają 2-3 lata. Tego typu krzewy szybko się ukorzeniają i dają plon już w następnym roku po posadzeniu. Jeśli jednak zakupimy borówki z odsłoniętym systemem korzeniowym, konieczne jest ich posadzenie bezzwłocznie po przyjechaniu ze szkółki. Na koniec warto wspomnieć jeszcze o tym, że niedoświadczonym ogrodnikom dość często przydarza się przenawożenie borówki amerykańskiej. Objawem tego są mniejsze owoce, szybkie starzenie się krzewów, brak wypuszczania młodych pędów i zahamowany wzrost. Aby tego uniknąć, dobrze jest stosować sprawdzony, dedykowany nawóz do borówek, zgodnie z opisem na opakowaniu. Należy także uważać, aby nie przesadzić z ilością mikoryzy do borówek, która w nadmiarze daje efekt odwrotny od zamierzonego. 

Jak sadzić borówkę amerykańską - uprawa i odmiany tej krzewinki

Sadzonka borówki amerykańskiej potrzebuje sporego dołka: najlepiej o głębokości 40 i szerokości 60 cm. Poszczególne krzewy należy oddalić od siebie na 1,5-2 metra. Dołki wypełniamy kwaśnym torfem i ziemią ogrodniczą w stosunku 1:1. Sadzenie borówki amerykańskiej warto zakończyć kopczykowaniem młodych roślinek i usypać wokół nich rozdrobnioną korę sosnową. Na koniec posadzone rośliny należy obficie podlać. 

Do najczęściej wybieranych odmian borówki zalicza się borówka 'Duke' uznawana za obecnie najcenniejszą, doskonale znosząca transport i mrożenie odmiana 'Rubel', wczesną borówkę 'Patriot'. Miłośnicy owoców jagodowych w pobliżu wspomnianych odmian sadzą również borówkę czerwoną, czyli borówkę brusznicę, która także potrzebuje kwaśnego odczynu gleby. Należy jednak zapamiętać, że absolutnie w sąsiedztwie borówek nie można sadzić jagód kamczackich. Przykładowo jagoda kamczacka 'Wojtek' rośnie na glebach o pH przewyższającym 5,5 - niższe, takie jak dla borówek, prowadzi do zastopowania wzrostu i niewydawania owoców. Dla tej rośliny nie jest również odpowiedni typowy nawóz do borówek.

Krajowe, czy zagraniczne jagody - które sadzonki borówki wybrać?

Jak się okazuje, borówka amerykańska jest zagraniczna głównie z nazwy. Olbrzymią ilość zjadanych w Europie charakterystycznych i pysznych jagód zbiera się w Polsce, w której uprawa borówki amerykańskiej od lat jest bardzo popularna wśród rolników. Wybierając odmianę borówki amerykańskiej niekoniecznie powinniśmy się kierować samym jej pochodzeniem, ile tym, czy jest polecana do upraw amatorskich a nie wielkoobszarowych. Najpopularniejszą odmianą borówki jest 'Bluecrop', której owoce są winno-słodkie, a miąższ ma zielonkowe zabarwienie. Potrafi ona wytrzymać bardzo niskie temperatury: jest odporna nawet na mróz sięgający minus 30°C. Z jednego krzewu jesteśmy w stanie uzyskać nawet do 9 kilogramów owoców, a zbiory zaczynają się z początkiem sierpnia. Oprócz 'Bluecrop' w przydomowych ogrodach chętnie uprawiana jest również 'Bluegold', która ma jędrne, smaczne owoce. Co ciekawe, tę odmianę można hodować w donicy również na tarasie i balkonie. Odmiana 'Darrow' jest dobrym kompanem dla wyżej wspomnianych, ponieważ jej zbiory zaczynają się dopiero we wrześniu, co przedłuża nam w ogrodzie sezon na pyszne owoce. Są one aromatyczne i duże, jednak odmiana ma pewną wadę: jest podatna na zgorzel pędów i nie najlepiej znosi bardzo niskie temperatury (które jednak występują w Polsce coraz rzadziej i kopczykowanie powinno wystarczyć). 

pixel