Uprawa mięty
Mięta - charakterystyka
Nieważne jaki gatunek mięty uprawiasz – wszystkie słyną z szybkiego tempa rośnięcia, więc trzeba zatroszczyć się o wystarczająco dużo miejsca dla rośliny zarówno w ziemii jak i w doniczkach. Mięta ma dwa rodzaje łodyg - jedne prosto wzniesione, bogato ulistnione, zakończone niewielkim fioletowym kwiatkiem, inne - płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania się i wydawania nowych pędów kwiatowych. Mięta ma poza tym liczne rozłogi podziemne. We właściwym miejscu tworzą ładne, sezonowe połacie zieleni. Można również rozważyć posadzenie mięty w różnych ciasnych miejscach np. pomiędzy płytami chodnikowymi, gdzie przechodząc będzie można poruszyc liście i tym samym uwolnić ich zapach.(GGK)
Mięta - uprawa, gleba, opieka
Sadzenie mięty (wykorzystując np. nasiona mięty), należy rozpocząć wiosną lub jesienią w czasie, kiedy nie występują przymrozki. Najbardziej popularną metodą uprawy mięty jest posadzenie jej w doniczce. Dzięki temu można przenieść miętę do miejsca, gdzie przygotowuje się posiłki i korzystać z ciągłych dostaw świeżego zioła. Należy upewnić się, że gleba w doniczce pozostaje wilgotna oraz nie należy zapominać o nawożeniu.
W ogrodzie należy wybrać obszar wilgotny, dobrze nasłoneczniony lub częściowo zacieniony. Mięta preferuje wilgotną glebę o pH wahającym się od 6.0 do 7.0. Roślina rośnie dość energicznie sama, aczkolwiek z pewnością nawożenie jej raz na kilka tygodni nie zaszkodzi, szczególnie przy częstych zbiorach. Należy używać nawozu ubogiego w sód – nie spowoduje on brązowienia liści. Glebę należy utrzymywać wilgotną – wokół rośliny – w celu utrzymania wilgotności korzeni. W suchej glebie mięta umrze.
Jak obrywać mięte?
Roślinę utrzymujemy w ryzach przez zbiór jej czubków w regularnych odstępach czasu i wyrywając te łodygi, które rosną w niepożądanym przez nas kierunku. Mięta kwitnie wydając małe kwiaty w okresie od czerwca do sierpnia, należy przyciąć je zanim kwiaty rozkwitną w celu utrzymania mięty w zwartej kępce. Mimo, że mięta posiada pewną odporność na mróz, jej szczyt obumrze zimą z wyjątkiem stref mrozoodporności 8 i dalej na południe, ale korzenie powinny przetrwać nawet w strefie 6. Roślinę należy przesadzać co 3-4 lata by utrzymać intensywny, miętowy smak i zapach.
Mięta - szkodniki
Mimo, że mięta posiada chropowate liście, w okresie młodości jest podatna na mączliki, przędziorki i ślimaki. Należy uważać na te szkodniki.
Mięta - zbiory i przechowywanie
Zbiór mięty można przeprowadzać w dowolnym czasie poprzez odcinanie łodyg. By dokonać większego zbioru należy poczekać – tak jak w przypadku innych ziół – do momentu tuż przed pojawieniem się kwiatów. Wtedy należy przyciąć roślinę nad poziomem pierwszej bądź drugiej warstwy liści. Powoduje to usuniecie starszych, pożółkłych już liści i promowanie nowych, świeżych oraz ogólnego, szybszego wzrostu rośliny. W sezonie dokonujemy 3-krotnych zbiorów.
Mięta - zastosowanie w kuchni
Liście świeżej mięty znakomicie komponują się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami takimi jak groch, ziemniaki i marchew. Mięta również dobrze łączy się z zielonymi bądź owocowymi sałatkami czy napojami w rodzaju ponczu i herbaty. Dwa najlepiej znane drinki z użyciem mięty to miętowy julep (pochodzi z południa USA) i Kubańskie Mojito – najważniejszym składnikiem obu jest mięta, która nadaje im lodowaty posmak. Mietę w celu podawania do ice-tea można zamrozić w kostkach lodu. Roślinę można również przechowywać w formie zasuszonej czy zakonserwowanej w occie.
F.A.Q
Czy mogę posadzić miętę w doniczce?
Oczywiście. Posadź sadzonkę w dużej doniczce o około 25-30 cm średnicy, najlepiej takiej, która nie popęka w temperaturze poniżej zera. Wybierz także wysokiej jakości glebę, nie zapomnij o nawożeniu. Glebę utrzymuj w miarę wilgotną, a kiedy powierzchnia stanie się sucha – zacznij zbiory. Pamiętaj, że regularne przycinanie stymuluje wzrost. Roślina przejdzie w stan uśpienia w zimie, ale na wiosnę ponownie zacznie rosnąć.
Czy muszę nawozić miętę? Czego powinienem użyć w tym procesie i jak dużo?
Większość ludzi martwi się, że zrobi za duże zapasy mięty…aczkolwiek należy pamiętać, że każda roślina doniczkowa potrzebuje nawożenia. Użyj wolnouwalniającego się nawozu wiosną, tuż przed rozpoczęciem wzrostu. Jeśli wzrost latem jest powolny, upewnij się czy gleba jest odpowiednio nawodniona. Gdy masz zdecydowanie za dużo ziela mięty, można użyć go jako składnika kompostu. Wzbogaci to glebę, szczególnie w przypadku kiedy gleba jest sucha i piaszczysta.
Czy mogę stosować miętę jako element dekoracyjny ogrodzeń?
W sumie jest to niezły pomysł. Pamiętaj tylko, że latem kiedy łodygi robią się długie mogą one przechodzić przez ogrodzenia i zapuszczać korzenie poza terenem ogrodu. Jeśli martwisz się, że mięta zostanie zagłuszona przez inne rośliny, szczególnie w dobrze utrzymanym i prowadzonym ogrodzie, posadź go w kontenerze i umieść go na betonie/twardej nawierzchni. Nie należy stawiać go tuż przy np. ścianie budynku, ale zostawić mały odstęp – pas między fundamentem a chodnikiem wydaje się dobrym miejscem. Zawsze możesz pozostawić miętę tam, gdzie mimo szybkiego rozrostu jej łodygi uciekną na trawnik a nie np. na beton. Podczas przycinania trawnika aromat będzie nie do opisania!
Jak powinienem zbierać miętę w celu dodawania do świeżo zaparzonej herbaty?
Miętowa herbata jest łatwa w przygotowaniu. Odetnij 3-4 łodygi mięty, każda około 15-20 cm długości wraz z liśćmi. Przemyj je by usunąć kurz z zewnątrz. Umieść je w dzbanku lub czajniku i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach usuń liście łyżeczką o długiej rączce. Posłódź w razie potrzeby i pij ją na gorąco lub do wystudzonego naparu dodaj lód. Przechowuj w lodówce by cieszyć się miętą przez kilka dni. Możesz również dodać łodygi mięty do dzbanka wraz z torebkami herbaty. Usuń miętę w momencie usuwania torebek. Do herbaty możesz dodać miodu, cytryny czy czegokolwiek zażyczy sobie Twoja rodzina.