Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Śliwy - sadzonki śliwek

81 produkty

Śliwa (Prunus) jest rodzajem drzew i krzewów z rodziny różowatych. Większość odmian rosnących w Polsce należy należy do mieszańca gatunkowego znanego pod nazwą śliwa domowa. Owoce śliw są cenione z powodu swojego smaku i soczystości, a także prozdrowotnych właściwości. Mają mało kalorii, za to zawierają dużo witamin i mikroelementów oraz antyutleniacze. Kwitną na przełomie kwietnia i maja. Kwitnące śliwy to jedne z najpiękniejszych drzew wiosennych, które są na ogół obcopylne, więc warto zadbać o to, aby w ogrodzie lub sadzie pojawiły się owady zapylające.

Czytaj więcej

Odmiany śliw - uprawa, pielęgnacja i wymagania

Odmian śliwy domowej jest mnóstwo - według niektórych źródeł nawet dwa tysiące. Między nimi są wyraźne różnice w smaku, wyglądzie owoców i terminie owocowania. Warto zacząć od tego, że śliwa domowa dzieli się na kilka podgatunków, wśród których znajdują się odmiany śliwek uprawianych w Polsce:

1. Oeconomica 

Do tej grupy należy śliwa Węgierka i jej odmiany. Owoce 'Węgierek' wyróżniają się owalnym lub jajowatym kształtem, są stosunkowo duże i mają jędrny miąższ. Ich kolor może być purpurowoczerwony, fioletowy lub niebieskoczarny. Ich miąższ jest niezwykle smaczny, aromatyczny i dobrze odchodzi od spłaszczonej pestki. 

2. Intermedia

Tutaj należy wymienić 4 podgrupy:

  • śliwy jajowe, które mają wielkość jajka i są najszersze w środkowej części,
  • śliwy owalne, nieco bardziej wydłużone od jajowych i większe, o ciemnoniebieskiej barwie i zielonym miąższu gorzej odchodzącym od pestki,
  • śliwy daktylowe, najbardziej wydłużone ze wszystkich śliw,
  • śliwy półwęgierki, wyróżniające się fioletową lub ciemnofioletową barwą i szczególnie smacznym oraz jędrnym miąższem, który łatwo odchodzi od pestki.

3. Insititia

  • śliwy Lubaszki z niewielkimi owalnymi fioletowymi owocami, mniej cenionymi za smak, ale z pestkami, z których kiedyś powszechnie tworzono podkładki dla śliw,
  • śliwy Mirabelki z charakterystycznymi niewielkimi i okrągłymi owocami o złocistożółtej lub zielonożółtej barwie i bardzo smacznym, słodkim oraz miękkim miąższu.

4. Italica

  • śliwy renklody z dużymi i kulistymi owocami o żółtozielonej, bordowej, fioletowo-czerwonej lub bordowo-niebieskiej barwie, ze słodkim, miękkim miąższem,
  • śliwy okrągłe wykazujące podobieństwo do renklod, ale z wyraźną bruzdą i z pestką gorzej odchodzącą od miąższu.

Śliwa domowa, która, jak wspomniano we wstępie, jest wielokrotnym mieszańcem gatunkowym, powstała ze znacznym udziałem występującej naturalnie w Polsce śliwy tarniny. Jej owoce są ciemnoniebieskie, niewielkie i cierpkie - można je zjeść dopiero po przemrożeniu. Do starych odmian śliw należą między innymi węgierki oraz śliwa 'Brzoskwiniowa', znana także jako 'Jerozolimka'. Ta angielska odmiana ma różowo-żółte owoce przypominające brzoskwinie, które wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem. Trzeba wymienić tu także inną starą angielską odmianę - śliwę 'President', znaną z tego, że jej owoce są wyjątkowo duże. Jeśli szukasz śliwy o największych owocach, to zainwestuj właśnie w to drzewo. Jest to późna odmiana, dojrzewająca dopiero w październiku, jednak owocuje bardzo obficie.

W przypadku nowych odmian śliwy, zazwyczaj można liczyć na większą odporność drzew na choroby. Do takich odmian należy między innymi całkowicie odporna na szarkę, wyhodowana w Niemczech śliwa 'Jojo'. Drzewo to dobrze rośnie we wszystkich rejonach Polski i rodzi dość duże, wydłużone owoce o fioletowym kolorze, których smak jest słodko-kwaśny. Odmiana ta pochodzi z krzyżówki śliw 'Ortenauer' i 'Stanley'. Odmiana 'Stanley' powstała w Stanach Zjednoczonych - jej owoce uchodzą za jedne z najsmaczniejszych wśród śliw i jest starszą odmianą, która w połowie ubiegłego wieku, wraz z odmianą 'President' dała początek mrozoodpornej śliwie 'Bluefre'. Jest ona dość łatwa i odporna na choroby, którą poleca się również amatorom. Jej owoce są ciemnofioletowe, duże i smaczne.

Wśród najnowszych odmian śliwy na wyróżnienie zasługuje odporna na mróz i obficie owocująca 'Haganta'. Z tą niemiecką odmianą wiąże się duże nadzieje, zwłaszcza tam, gdzie istnieje małe zagrożenie szarką. Owoce tej odmiany są fioletowe, duże i mają twardą skórkę, co jest zaletą podczas transportu. Ich miąższ uważany jest za smaczny i łatwo odchodzi od pestki. Młodą, bo wpisaną do rejestru w 2000 r. odmianą jest bardzo wczesna śliwa 'Diana'. Drzewo to daje pyszne, aromatyczne, granatowo-bordowe śliwy średniej wielkości, które idealnie sprawdzają się jako owoce deserowe. Do wczesnych odmian zaliczamy także szwedzką śliwę 'Opal' - jej owoce doskonale nadają się na przetwory. 

Śliwy to drzewa, które rosną średnio silnie i preferują stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. Lubią podłoże gliniaste, ewentualnie piaszczysto-gliniaste, dość ciężkie i nieco wilgotne. Odczyn ziemi dla śliwy powinien być lekko zasadowy bądź zbliżony do obojętnego. Trzeba też pamiętać o tym, że na niskich stanowiskach mogą tworzyć się zastoiny mrozowe, które stanowczo im szkodzą. Należy zadbać o to, by ich kwiaty, które pojawiają się wcześniej niż u innych drzew owocowych, nie przemarzały. Śliwy nie lubią suszy, więc trzeba je regularnie podlewać, jeśli opady deszczu są rzadkie. Młode drzewka sadzi się w październiku lub na wiosnę, zanim zacznie się wegetacja. Rozstawa sadzonek w przypadku odmian silnie rosnących powinna wynosić 5 x 5m lub 5 x 4 metra. 

Zastanawiasz się, jak uprawiać i pielęgnować śliwy? Gdy kilkuletnie drzewa wchodzą w okres owocowania, zwiększa się ich zapotrzebowanie pokarmowe i można wówczas stosować nawożenie wiosenne, letnie oraz jesienne. Warto postawić na nawożenie organiczne obornikiem i kompostem oraz ekologiczne preparaty mineralne o przedłużonym działaniu. W uprawie śliwy ważne jest ściółkowanie korą bądź trocinami, które zabezpieczy drzewo przed mrozem oraz szkodnikami

Kiedy i jak przycinać śliwy?

Pierwsze cięcie śliwy powinno odbyć się zaraz po jej zasadzeniu, ale jeśli drzewko zostało posadzone na jesieni, należy zaczekać z tym do wiosny. Podczas pierwszego cięcia skracamy pędy rośliny o 1/3 długości. Takie cięcie pozwoli przywrócić równowagę sadzonce, która podczas została pozbawiona części systemu korzeniowego. Formowanie korony zaczynamy pierwszej wiosny po posadzeniu. Należy do tego wybrać pędy o szerokich kątach odgałęzień. Po około 4 latach wprowadza się cięcie zachowawcze i wycina gałęzie, które wyrastają ponad przewodnik, są chore lub zaciemniające koronę. Dobrze będzie pozostawić dużą ilość krótkopędów i młodych długopędów. Rany po cięciu należy zabezpieczyć maścią ogrodniczą.

U wczesnych lub średnio wczesnych odmian cięcie przeprowadza się zaraz po owocowaniu. W przypadku odmian średnio późnych i późnych czynność tę planuje się na drugą połowę zimy, zanim zacznie się wegetacja. Niektórzy przeprowadzają cięcie letnie, aby pobudzić drzewo do silniejszego owocowania, jednak zaleca się je jedynie dla śliw silnie rosnących. Hodując śliwy słabiej rosnące, można pozostawić niemal naturalne korony. 

Choroby i szkodniki śliw - kiedy wykonać oprysk śliwy na robaki

Do najczęstszych chorób śliwy należy wspomniana już szarka, będąca chorobą wirusową. Przejawia się ona żółtymi plamami na liściach i wgłębieniami oraz mokrymi plamami i bruzdami na owocach. Jest to jedna z podstawowych chorób liści śliwki węgierki. Często występuje także brunatna zgnilizna, powodująca gnicie i czernienie owoców. Zarażone owoce i pędy należy usuwać, ważne jest też zabezpieczanie drzew po cięciu i chronienie ich przed mrozem. Do chorób grzybowych śliwy należy torbiel śliw - owoce marszczą się, wydłużają się i są pozbawione pestki.

Wśród szkodników niszczących śliwy trzeba wymienić mszyce, przędziorka owocowca, misecznika śliwowego oraz owocówkę śliwkóweczkę. Jeśli metody mechaniczne zawiodą, należy sięgnąć po insektycydy. Zapobiegawczy oprysk śliwy wykonuje się w czasie, gdy pąki zaczynają nabrzmiewać. Opryski interwencyjne stosuje się po zauważeniu pierwszych objawów żerowania szkodników

pixel