Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Nasiona na kiełki rukoli

6 produkty

Idealne do dań mięsnych, warzywnych oraz pizzy. Nasiona na kiełki rukoli, gdyż o nich mowa, swoim orzechowym, lekko pikantnym smakiem potrafią wzbogacić nawet najprostszą z pozoru potrawę. Świetnie smakują, a do tego chronią przed wieloma chorobami, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie – każdego dnia!

Jak hodować kiełki rukoli?

Uprawa nasion rukoli na kiełki nie jest ani skomplikowana, ani czasochłonna. Zwłaszcza, kiedy ma się pod ręką specjalnie przeznaczoną do tego kiełkownicę, która znacznie upraszcza cały proces. Jak zatem się do tego zabrać? Najpierw, nasiona na kiełki rukoli należy dokładnie przepłukać i ewentualnie (ta informacja powinna być umieszczona na opakowaniu) namoczyć w zamkniętym, czystym słoiku wypełnionym letnią wodą – przez kilka godzin. Następnie wodę zlewamy i przekładamy na kiełkownicę, pamiętając o tym, aby dwa razy dziennie przepłukiwać je czystą wodą. Po upływie 5-7 dni, nasiona rukoli na kiełki powinny być gotowe.

Kiełki rukoli - właściwości

Kiełki rukoli to bogata skarbnica witamin, szczególnie z grupy B (zwłaszcza B2 i B3). Oprócz tego zawierają witaminę A, C i K oraz minerały, takie jak: potas, fosfor, wapń czy magnez. Kiełki rukoli obfitują również w błonnik, który wspiera odchudzanie. A dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, nasiona na kiełki wykazują się także działaniem przeciwrakowym.

Czytaj więcej
pixel