Uprawa Arbuza
Słodkie, soczyste, pochodzące z własnej uprawy arbuzy uchwycają magię lata z wybuchowym smakiem, który nie da się porównać ze smakiem ich kuzynów kupowanych w sklepach. Podobnie jak uch kuzynka – kantalupa, arbuzy wymagają 2-3 miesięcy upałów, aby wytworzyć dojrzałe owoce, co powoduje, że ich uprawa w regionach północnych jest wyzwaniem, ale nie jest niemożliwa. Dzięki zastosowaniu plastikowej włókniny do mulczowania w celu ogrzania gleby i ruchomej okrywy w rzędach, w celu dostarczenia ciepłego powietrza w pobliże roślin, ogrodnicy w każdej części kraju mogą liczyć na zbiory arbuzów z własnej uprawy. Doradcy do spraw nawożenia odkryli, że arbuz powinien znaleźć się w diecie większości ludzi ze względu na promujące zdrowie: witaminę C i antyoksydanty - zawierające beta-karoten i likopen – w każdym kęsie, jest kombinacją wspaniałego smaku i doskonałego odżywienia. Owoce nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu, podanie arbuza na deser to mądra decyzja. Zapewnij płożącej się łodydze arbuza dużo miejsca do wędrowania. (KZ)
Jaka gleba dla arbuza? Uprawa i opieka
Arbuz wymaga ciepłej gleby. Nie wysadzaj roślin do ogrodu zanim temperatura gleby nie osiągnie ok. 21˚C, co przeważnie przypada na okres kwitnienia piwonii w strefach północnych. Najbezpieczniej jest zaczekać do minimum 2 tygodni po dacie ostatniego mrozu w twoim regionie. Po posadzeniu roślin, należy przykryć glebę czarną plastikową włókniną, aby przyśpieszyć ogrzanie gleby. Z powodu tego iż arbuzy są ciężkie w dożywianiu, należy przygotować zagon do sadzenia użyźniając podłoże wodorostami, kompostem lub przekompostowanym obornikiem. Dla lepszej efektywności nawożenia, pH gleby powinno wynosić od 6,0 do 6,8, jednakże rośliny będą tolerowały pH niższe – nawet 5,0. Jeżeli mieszkasz blisko stadniny koni, innym sposobem, który daje dobre skutki jest przekopanie gleby na głębokość 30 cm, dodanie 23 cm warstwy świeżego obornika, a później przykrycie 8-cm warstwą gleby zmieszanej z kompostem. Zabieg ten ukształtuje zagon z podstawą w postaci gleby o wysokiej zawartości azotu, która jest naturalnie ciepła. Niektórzy ogrodnicy sadzą nawet melony w pryzmach kompostowych, aby zapewnić poziom ciepła i odpowiednią zawartość azotu.
Płożącej łodydze arbuza należy zapewnić dużo miejsca do wędrowania, rozmieszczając sadzonki w odległości 180 cm od siebie, w rzędach oddalonych o 180 cm. Jeżeli sadzisz arbuza odmiany ‘Sugar Baby’, który plonuje małymi owocami (3,6-4,5 kg) na schludnych płożących łodygach, sadzonki należy rozmieszczać w odległości 120 cm od siebie. Po posadzeniu sadzonek, rośliny trzeba okryć ruchomą osłoną w celu eliminacji szkodników i dostarczenia ciepłego powietrza w pobliże roślin.
Płożące łodygi arbuza unoszą męskie i żeńskie kwiaty. Nie przejmuj się, jeśli kwiaty męskie, które otwierają się jako pierwsze, opadną szybko po tym jak się otworzą, ok. tygodnia później zostaną one zastąpione przez kwiaty żeńskie. Kwiaty żeńskie, które mają małe zgrubienie u podstawy kwiatu, zostają na łodygach w celu zawiązania owoców. Kiedy płożące łodygi wytwarzają kwiaty męskie i żeńskie należy usunąć okrywy rzędów.
Należy zwalczyć chwasty zanim łodygi zaczną się płożyć, ponieważ będzie trudno usuwać je później, spośród płożących się łodyg, bez ich uszkodzenia. Mulczowanie gleby pod płożącymi łodygami tłumi chwasty i spowalnia odparowanie wilgoci z gleby.
Arbuz odgrywa ważną rolę w utrzymaniu płożących łodyg w dobrej kondycji zdrowotnej, produkujących przepyszne owoce. Płożące łodygi są najbardziej wrażliwe na suszę podczas okresu od posadzenia do formowania owoców. Należy unikać polewania roślin wodą podczas podlewania. System automatycznego nawadniania, nawadnianie kropelkowe, dostarcza wodę dokładnie do gleby, co pozwala zapobiegać możliwemu rozprzestrzenianiu się chorobom grzybowym wśród mokrego ulistnienia. Glebę należy konsekwentnie utrzymywać w stanie wilgotnym, ale nie nasiąkniętym wodą, co zabiłoby rośliny. Typowym dla liści jest więdną pod wpływem południowego słońca, ale nie powinny pozostać zwiędnięte do wieczora. Płożące łodygi należy podlewać wcześnie rano, więc liście mogą wyschnąć przed zachodem słońca, co pomaga zapobiec chorobom grzybowym.
Dojrzewające arbuzy należy utrzymywać bez bezpośredniego kontaktu z glebą, aby zapobiec gniciu i ochronić owoce przed szkodnikami i gryzoniami. Kiedy owoc osiąga rozmiar piłki do tenisa, należy umieścić je na zagonie ze słomy lub z tektury. Owoce należy ustawić na powierzchni odbijającej światło, jak np. folia aluminiowa, co spowoduje koncentrację ciepła i przyspieszenie dojrzewania. Jeżeli duże zwierzątka odkryją uprawę arbuza, należy ochronić dojrzewające owoce, poprze okrycie ich koszem na pranie obciążonym kilkoma cegłami.
Niektórzy ogrodnicy lubią zmieniać nawożenie w czasie sezonu wegetacyjnego. Od momentu wysadzania sadzonek do pojawienia się pierwszych kwiatów, zaleca się stosować nawozy z większą zawartością azotu w porównaniu z zawartością fosforu i potasu. Kiedy rozpoczyna się kwitnienie, należy zastosować nawóz z mniejszą zawartością azotu, a większą fosforu i potasu, jak np. płynne wodorosty.
Ogrodnicze przysłowie sugeruje uszczykiwać rosnące pędy płożących łodyg do momentu gdy arbuz zacznie dojrzewać, co spowoduje, że roślina będzie wykorzystywała całą energię na dojrzewanie owoców. Ostatnie badania ukazały to stwierdzenie jako błędne. To właśnie liście płożących łodyg produkują cukry, które osładzają owoce. Wszystko co redukuje całkowitą liczbę liści zdolnych do produkcji cukrów minimalizuje słodycz arbuza.
W chłodniejszych regionach, należy usuwać wszystkie kwiaty, które zaczną się rozwijać w ciągu 50 dni od uśrednionej daty wystąpienia pierwszego mrozu. Gwarantuje to dojrzewanie większych owoców przed mrozem.
Nagroda w postaci świeżych, o płożących łodygach i pochodzących z własnej uprawy arbuzów jest jedną z największych przyjemności lata
Choroby arbuza
Arbuzy należą do tej samej rodziny co dynia i ogórek, ale w ich przypadku zapylenie krzyżowe nie jest skuteczne. Ogród będzie zależny od pszczół, które będą zapylały kwiaty, więc chłodna, pochmurna pogoda wiosną będzie spowalniała ich rozwój. Trzeba być cierpliwym dopóki pogoda się nie ociepli. Choroby grzybowe mogą rozprzestrzeniać się szybko na liściach. Alternarioza ogórka, antraknoza dyniowatych, czarna zgnilizna zawiązków i pędów roślin dyniowatych powodują plamy na liściach, a czarna zgnilizna zawiązków i pędów roślin dyniowatych także powoduje wyblakłe lub brązowawe miejsca na łodygach i gnicie owoców. Mączniak rzekomy powoduje żółte lub blado zielone plamy na liściach, a mączniak prawdziwy wywołuje białe plamy na liściach. W przypadku chorób grzybowych należy stosować fungicydy. Można sprawdzić w lokalnym centrum ogrodniczym, które fungicydy są zatwierdzone w konkretnym stanie do zwalczania danej choroby.
Mszyce ogórkowe potrafią szybko skolonizować płożące łodygi, dlatego liście należy kontrolować codziennie. Jeżeli mszyce zostaną stwierdzone należy zastosować środek owadobójczy.
Chrząszcze z gatunków Acalymma vittatum i Diabrotica undecimpunctata howardi potrafią zaatakować płożące łodygi przenosząc chorobę bakteryjną zwaną śluzakiem ważnych gospodarczo gatunków roślin, która powoduje zamieranie płożący łodyg. Zainfekowane pędy nie odżyją. Na dorosłe postaci chrząszczy należy zastosować środki przeciwgnilne i pestycydy na bazie pyrethrum. Środki te powinny być rozpylane o zmierzchu, aby nie zaszkodzić pszczołom miodnym.
Zbiory i przechowywanie arbuza
Arbuzy dojrzewają typowo przez 2 tygodnie. Gdy jeden owoc jest dojrzały, kolejne dojrzeją niedługo. Około tygodnia przed dojrzeniem owocu, należy podlewać rośliny, gdy to konieczne, aby uchronić płożące łodygi przed więdnięciem. Wstrzymanie dostarczania wody powoduje koncentrację cukrów w owocach. Zbyt duża ilość wody ogranicza słodycz. Można określić dojrzałość owocu na podstawie koloru skóry. Okrągłe zmiany od jasno- do ciemnozielonych i część, która styka się z ziemią zmienia się zielonkawo-białego lub słomkowego, do intensywnego kremowo-żółtego. Ogrodnicy określają dojrzałość arbuza także za pomocą opukiwania skóry i nasłuchiwania w poszukiwaniu niskiego odgłosu. Można wyćwiczyć swoje ucho na nieprawidłowe odgłosy poprzez opukiwanie kilku owoców, które nie są dojrzałe. Owoce niedojrzałe rezonują piskliwym, cienkim dźwiękiem.
Arbuzy można przechowywać 2-3 tygodnie poza lodówką. Należy je umieścić w chłodnym miejscu, aby zwiększyć ich czas przechowywania. Po pocięciu należy przechowywać w lodówce niewykorzystane porcje. Przy nadmiarze owoców można pokroić je w kostkę lub pociąć miąższ w piłeczki, a następnie zamrozić z przeznaczeniem do koktajlów.
Kiedy owoc jest dojrzały, jego wybrzuszenie jest koloru białego do kremowo-żółtego. Ten owoc jest odwrócony tak, aby pokazać jego wybrzuszenie, ma postać plamy, na której owoc leżał na ziemi.
F.A.Q
Skąd wiadomo, że arbuz jest gotowy do zbiorów?
Dojrzałe owoce łatwo odrywają się od płożących łodyg, kiedy się nimi obraca. Jeżeli przy próbie zerwania owocu nie łatwo jest nim obracać, prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały. Inną oznaką dojrzałości są zmiany na spodniej stronie, od białych do blado żółtych.
Czy arbuz będzie słodszy, gdy będzie pozostawiony dłużej po zbiorach, zanim zostanie zjedzony?
Nie, Arbuzy przestają dojrzewać w momencie oderwania od płożących pędów. Powinny być zbierane, gdy osiągną pożądaną dojrzałość.
Skąd wiadomo, że arbuz będzie słodki?
Jeżeli arbuz zostanie ostukany i słychać głuchy odgłos, owoc będzie słodki i pyszny.
Jak przechowywać arbuzy?
Należy przechowywać całe arbuzy w chłodnym miejscu. Jeżeli lodówka nie jest poręczna, można schłodzić owoce w czystym strumieniu lub w skrzyni z lodem.
Co zrobić z roślinami arbuza, aby przygotować je do zimy?
Twoje rośliny arbuza nie przetrwają pierwszych mrozów. Na szczęście powinieneś mieć dojrzałe owoce zanim zmieni się pora roku i temperatura staną się niższe. Arbuzy są roślinami jednorocznymi, co znaczy, że żyją w trakcie jednego sezonu wegetacyjnego i muszą być ponownie posadzone w roku kolejnym.
Mam 3 arbuzy, jeden bardzo duży i wszystkie z nich zaczęły żółknąć na wierzchu. Pędy są zielone, chociaż zakręcone pędy naprzeciwko dwóch największych owoców są brązowe i uschnięte. Czy powinienem teraz zebrać 2 największe owoce?
Wygląda na to, że te dwa są gotowe do zbiorów. Wejdź w zakładkę „Zbiory i przechowywanie” po więcej informacji na temat zbiorów owoców. Sugeruję ponadto zbiór największego owocu, przekrojenie go i sprawdzenie jak wygląda, zanim zbierzesz kolejne. Udanych zbiorów!