Śliwa domowa - jak uprawiać?
Śliwa domowa
To wieloletnie drzewko z rodzimy różowatych, które nie występuje w stanie dzikim. Jest ona naturalną krzyżówką śliwy ałyczy wraz ze śliwą tarniną. Śliwy, dzięki swym owocom sa zakwalifikowane pod względem popularności jako ósmy owoc świata. I nic w tym dziwnego, gdyż śliwki niesamowicie wpływają na organizm poprawiając jego kondycję, a co najważniejsze to to, że oczyszczają organizm z toksyn, szkodliwych substancji zalegających w naszym organizmie oraz metali ciężkich. Ale jak uprawiać śliwy?
Śliwa domowa – hodujemy?
Śliwa domowa jest w Europie powszechnie uprawiana jako drzewo sadownicze, natomiast w Polsce jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych. Klimat Polski sprzyja w uprawie drzew śliw, gdyż większość z nich odporna jest niskie temperatury. Oczywiście niektórym z nich mogą zagrażać wiosenne przymrozki – jak większości roślin. Gleba dla śliw winna być gliniasta, ciężka lecz nie podmokła. Mogą to być żyzne czarnoziemy, mady, lessowe lub rzędziny. Gorzej jeśli ziemia jest lekka i piaszczysta – wtedy trzeba ją będzie wzbogacić. Możemy to zrobić poprzez wykopania większego dołka i wymieszania w nim czarnoziemu z kompostem. Odczyn gleby pod śliwy powinien być zasadowy, a pH musi oscylować w przedziale 5,5 do 6,5. Jeśli podłoże będzie bardzo kwaśne – koniecznie trzeba będzie przeprowadzić wapnowanie. Stanowisko oczywiście musi być słoneczne, ciepłe i najlepiej osłonięte od wiatru. Podlewanie jest konieczne, ale przy długotrwałej suszy, gdyż śliwy nie są aż tak bardzo wrażliwe na niedostatek wody. Podlewanie też jest ważne podczas zawiązywania owoców.
Śliwa domowa – jak ją pielęgnować?
Cięcie – pierwsze cięcie wykonujemy po posadzeniu roślin i wykonujemy je zawsze wiosną. Więc jeśli drzewko było posadzone jesienią, to zabieg pierwszego cięcia przypada na pierwszą wiosną. Sadząc wiosną – cięcie przeprowadzamy od razu. Skracamy pędy o 1/3 ich długości, które służy do wyrównania dysproporcji pomiędzy skróconym, niepełni rozwiniętym systemem korzeniowych, a rozrastającą się częścią nadziemną. Aby zapewnić roślinom prawidłowy wzrost ważne jest nawożenie czyli wzbogacanie podłoża w składniki odżywcze. Nawozy bogate w azot wysiewamy wiosną przed rozpoczęciem przez rośliny wegetacji oraz na przełomie czerwca i lipca – jedna nie przekraczamy połowy siódmego miesiąca.