Uprawa Kapusty
Kapusta jest warzywem chłodnych pór roku – wiosny i jesieni. Należy do rodziny kapustowatych, do grupy Brassica oleracea, do której zaliczają się: brokuł, brukselka, kalafior, jarmuż, kalarepa. Sztuka uprawy kapusty polega na stałym, nieprzerwanym wzroście. Oznacza to żyzną ziemię, dostatek wody i dobre nawożenie. Kapusta włoska ma pięknie karbowane liście i jest najbardziej tolerancyjna na mróz, co powoduje, że stanowi świetny wybór do jesiennych ogrodów. (KZ)
Kapusta - gleba, uprawa i pielęgnacja
Sadzonki wiosenne należy wysadzić dostatecznie wcześnie, aby mogły dojrzeć przed letnimi upałami, około 4 tygodnie przed ostatnim mrozem. Zaleca się posadzić 2-3 odmiany o różnym okresie dojrzewania w celu dłuższych zbiorów. Można również sadzić rośliny do plastikowych czarnych pojemników, by pomóc w utrzymaniu ciepła glebie wiosną. Nowe sadzonki prosto ze szklarni potrzebują ochrony przed mrozem. Kapustę jesienną należy wysadzać 6-8 tygodni przed pierwszym mrozem. Uprawa roślin, które były narażone na chłody została zahartowana i jest tolerancyjna w stosunku do mrozu. Kapusta, która dojrzewa w czasie chłodnej pogody jest rozkosznie słodka. Podobnie jak wiele warzyw, kapusta wymaga minimum 6 godzin pełnego nasłonecznienia każdego dnia; im więcej tym lepiej. Potrzebuje także nawożenia, dobrze zdrenowanej, wilgotnej gleby, bogatej w materię organiczną. Odczyn pH powinien wynosić od 6,5 do 6,8 dla optymalnego rozwoju i w celu uniknięcia chorób systemu korzeniowego.
W celu poznania pH gleby, należy poddać ją badaniu. Można kupić zestaw testowy lub zlecić przeprowadzenie badania Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. Nawożenie i wapnowanie zaleca się zastosować według wskazań wyników badań glebowych.
W przypadku braku badań glebowych, należy dostarczyć glebie bogatych w związki azotu składników, np. mączki z krwi, mączki z nasion bawełny lub przekompostowany obornik lub zastosować nawóz mineralny stopniowo uwalniający składniki do gleby w stosunku 14-14-14. Zamiast tego można również dokarmiać rośliny regularnie przy użyciu Bonnie Vegetable & Herb Food. Rośliny kochają nawożenie w postaci płynów.
Kapusta jest łatwa w uprawie sadzonek. Rośliny należy sadzić głęboko, tak, aby połowa głównej łodygi była pod ziemią. Zasady dotyczące rozsady znajdują się na etykietach Bonnie. Generalnie, rośliny sadzi się 30-60 cm od siebie, w zależności od odmiany i rozmiaru jaki osiągnie głowa. Dla osiągnięcia maksymalnego rozmiaru trzeba być hojnym w odniesieniu do przestrzeni dla rośliny. Mega Kapusta Bonnie potrzebuje tyle przestrzeni ile możesz jej zapewnić!
Kapusta wymaga także wilgotności, aby wytworzyć dobre głowy. Mulczowanie kompostem, drobno zmielonymi liśćmi lub drobno zmieloną korą zapewni utrzymani chłodnej temperatury gleby i wilgotności oraz wyeliminuje chwasty. Podlewanie musi być regularne i powinno dostarczać od 2,5 do prawie 4 cm wody w tygodniu przy braku opadów deszczu. Ilość wody dostarczanej przez deszcz można zmierzyć przy użyciu deszczomierza umieszczonego w ogrodzie.
Ponowne nawożenie roślin nawozami płynnymi, jak np. emulsja rybna lub mieszania w stosunku 20-20-20, zalecane jest, gdy zaczną się rozwijać nowe liście i w momencie, gdy rośliny zaczną tworzyć głowy.
Kapusta (nasiona kapusty kupisz także na Sadowniczy.pl!) wymaga nawożenia gleby i odpowiedniej wilgotności od momentu wysadzenia sadzonek. Skarłowaciałe rośliny nie odżyją.
Rozwiązywanie problemów związanych z uprawą kapusty
Najlepszym sposobem uniknięcia problemów jest utrzymywanie zdrowych roślin kapusty i uporządkowanego ogrodu. Głównymi szkodnikami są: błyszczka ni, ślimaki, bielinek rzepnik, śmietka kapuściana, mszyce, pchełki. Do chorób kapusty zalicza się zgorzel siewek kapustnych, czarną zgniliznę korzenia, kiłę kapuścianą. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób w glebie, należy unikać sadzenia kapusty i innych roślin kapustnych co roku w tym samym miejscu. Należy wymieniać uprawę na rośliny nie kapustne na 2 lata przed powrotem z uprawą.
Zbiory i magazynowanie kapusty
Kapusta jest gotowa do zbiorów, gdy wytworzy głowy? Nie, czasami wyglądają, że są gotowe do zbiorów, ale nie są. Solidność głów kapusty można ocenić poprzez ściśnięcie jej. Głowa, która wygląda na solidną i gotową do zbiorów może nadal być wątła i może mieć luźne liście w środku. Kiedy jest twarda, należy wyciąć ją u podstawy rośliny. Niektóre odmiany dobrze utrzymują się w ogrodzie przez tygodnie, podczas gdy inne muszą być wycięte jak tylko staną się twarde. Nasze opisy odmian kapusty Bonnie wskazują, które z nich utrzymują się najlepiej. Jeśli głowa pęka, należy ją wyciąć. Dla eksperymentu, można pozostawić rośliny po zbiorach w ogrodzie. Jeśli pogoda będzie nadal korzystna, rośliny wytworzą luźne małe główki poniżej cięcia, które są zabawne do serwowania jako mini kapustki. Głowy kapusty można przechowywać do kilku tygodni w lodówce.
Aby sprawdzić, czy głowa kapusty jest gotowa do zbioru czy nie, trzeba ścisnąć ją. Jeśli głowa jest solidna i twarda, można ja odciąć od podstawy rośliny. Jeśli jest luźna, należy ją pozostawić w ogrodzie jeszcze dłużej, aby się wzmocniła.
F.A.Q
Dlaczego motyle latają wokół mojej uprawy kapusty?
Te motyle (białe lub brązowe) to pewnie ćmy szkodników kapusty. Składają jaja na roślinach. Z jaj wylęgną się szkodniki, które będą wyrządzać szkody w uprawie, jeśli nie będą kontrolowane. Większość metod eliminacji szkodników dotyczy stadium larwalnego, a nie dojrzałych postaci owadów.
Dlaczego w liściach kapusty są dziury?
Rośliny są prawdopodobnie zaatakowane przez błyszczkę ni i bielinka rzepnika. Zastosuj pestycyd zawierający bakterię Bacillus thuringiensis (Bt). Środek z bakteriami musi zostać zjedzony przez szkodniki i jest aktywowany w ich wnętrzu. Szkodniki giną powoli, co oznacza, że miną 2-3 dni zanim zostaną wyeliminowane.
Co powoduje ogromne, guzowate obrzęki na korzeniach kapusty?
Obrzęki i zniekształcenia korzeni karłowatych, zwiędłych roślin to oznaki kiły kapuścianej, choroby wywoływanej przez grzyba, który pozostaje w glebie przez lata, odkąd się w niej zadomowi. Rozprzestrzenia się poprzez przesuwanie porażonej gleby i przez zainfekowane sadzonki. Inne rośliny kapustne (np. brokuł i kalafior) są także wrażliwe. Należy zniszczyć zainfekowane rośliny (włącznie z korzeniami) i przez minimum 4 lata unikać sadzenia w tym miejscu jakiejkolwiek rośliny z rodziny kapustowatych, rzodkiewek, rzepy i ozdobnych krewnych kapusty. Aby zapobiegać chorobie zaleca się stosować wapnowanie, aby zwiększyć pH gleby do 6,8.
Co można zrobić, aby ochronić głowy kapusty przed podziałem?
Podział głów jest spowodowany naciskiem nadmiaru wody wchłanianej podczas twardnienia głowy lub wody, która została szybko wchłonięta po suszy. Przycięcie korzeni (przy pomocy szpadla) lub obłamanie korzeni (przy pomocy podnoszenia i skręcania głowy) może ograniczyć podział lub pękanie, ale to także szkodzi roślinie i powoduje, że zbiory nastąpią niebawem.
Co powoduje, że kapusta wytwarza łodygi nasienne zamiast solidnych głów?
Każda kapusta wytworzy albo głowę albo nasiona w pewnym czasie. Rośliny kapusty wytwarzają przedwcześnie łodygi nasienne, gdy są wystawione na działanie niskich temperatur (1-7°C) przez dłuższy czas, jeśli rośliny zostały posadzone zbyt wcześnie lub nastąpi niespodziewane ochłodzenie w ogrodzie. Kiedy rośliny mają łodygi o średnicy ołówka, są wrażliwe na te chłodne warunki, co inicjuje kwitnienie.
Czy kapusta jest rośliną wieloletnia czy jednoroczną? Czy potrzebuje specjalnej gleby do właściwej uprawy?
Kapusta rośnie i obumiera w trakcie jednego sezonu wegetacyjnego. Należy posadzić sadzonkę i nawozisz ją, dopóki nie uformuje się głowa, wtedy odcinasz głowę i otaczające ją liście. W ten sposób kończysz uprawę i masz wolne miejsce na inne rośliny. Przeczytaj te artykuły, aby dowiedzieć się i jakości ziemi ogrodowej lub ziemi do sadzenia roślin w pojemnikach. Udanej uprawy!
Posadziłam kilka roślin czerwone kapusty zbyt blisko siebie, ogromne liście zakrywają inne rośliny, czy mogę zerwać liście do zjedzenia?
Tak, możesz zebrać zewnętrzne liście i posiekać je, aby zrobić colesław lub użyć do zupy warzywnej lub mieszanej sałatki. Liście nie będą tak chrupiące jak te z głowy kapusty, ale będą smakować podobnie. Udanej uprawy!
Pierwszy raz posadziłam kapustę kilka tygodni temu. Zebrałam głowy kilka tygodni temu i powiedziano mi, że nie odrośnie, ale zauważyłam, że mam nowe rośliny w miejscu starych. Mam też nową sałatę.
Liść sałaty to dokładnie to co nazywamy „wytnij a odrośnie”. Wycięłaś zewnętrzne liście i roślina wytwarza kolejne ze środka. Kapusta prawdopodobnie nie wytworzy nowej głowy w miejscu tej wyciętej, ale jest to możliwe w przypadku roślin kapusty posadzonych na wiosnę. Małe głowy będą się tworzyły wzdłuż łodygi, prawie jak w przypadku kapusty brukselskiej. Czy to masz na myśli? Jeśli tak, ciesz się małymi zbiorami zanim nastąpią letnie upały. Udanej uprawy!