Ochrona roślin naturalnie
Aby uchronić rośliny przed rozmaitymi chorobami i szkodnikami mamy do wyboru kilka sposobów. Najskuteczniejsze są środki chemiczne, które dość szybko działają. Mają jednak swoje wady, nie są zdrowe dla środowiska i sporo kosztują. Dlatego gdy mamy czas, warto sięgnąć po metody biologiczne, równie dobre a przy tym bezpieczne bo nie mają okresu karencji.
Środki chemiczne na długo pozostają w roślinach, glebie, czuć je w powietrzu, niszczą też to co pożyteczne. Część składników przenika do wód gruntowych a potem przedostaje się dalej do rzek, jezior. Stosowanie chemii znacznie ogranicza liczbę potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ogrodu gatunków owadów. Związki chemiczne zawarte w sztucznych nawozach przechodzą do nektaru i pyłku kwiatów, mogą powodować choroby, a nawet śmierć odwiedzających je pszczół.
Dlatego jeśli to możliwe unikajmy stosowania środków chemicznych. Używajmy je tylko w szczególnych przypadkach a na co dzień starajmy się korzystać z przyjaznych dla środowiska naturalnych preparatów.
Preparaty roślinne w zależności od sposobu ich przygotowania można podzielić na trzy rodzaje: gnojówki, napary i odwary. Ich działanie uzależnione jest od stopnia stężenia. Stosuje się je do walki ze szkodnikami ale także do nawożenia. Bardzo łatwo możemy przygotować je sami.
Gnojówkę przygotowuje się najdłużej. W wiadrze lub naczyniu, koniecznie plastikowym, ceramicznym lub drewnianym nie metalowym, zalewamy 1 kg ziela 10 litrami wody, najlepiej deszczowej. Naczynie należy zakryć, aby nie wpadły do niego owady lub małe ssaki. Tworząca się gnojówka nieładnie pachnie więc najlepiej ją schować. Należy ją codziennie mieszać, ponieważ do procesu fermentacji potrzebny jest tlen. Po 2 – 4 tygodniach gnojówka jest gotowa do użycia.
Napary (wyciągi) roślinne sporządzamy zalewając 1kg świeżego ziela lub 200 g ziela suszonego 10 L wody. Tak przygotowany płyn odstawiamy na 12 – 24 godziny aż wytworzy się lekka piana. Po przecedzeniu wyciąg należy zużyć od razu albo pozostawić do całkowitej fermentacji.
Wywar (odwar) przygotowujemy zalewając świeże lub suche zioła zimną wodą. Następnie odstawiamy wywar na 12 – 24 godziny, a potem gotujemy jeszcze około 30 min, na słabym ogniu. Po wystudzeniu odwar możemy przelać do słoika i szczelnie go zamknąć. Dzięki temu zachowa swoje właściwości przez 3 – 4 miesiące. Jeśli naczynia nie zamkniemy musimy go zużyć w ciągu tygodnia.
Gatunki z których przygotowuje się preparaty roślinne
Gnojówka z pokrzyw dobrze działa przeciwko przędziorkom i mszycom, z orlicy pospolitej niszczy zimujące mszyce a z narecznicy likwiduje miseczniki. Gnojówki z paproci odstraszają też ślimaki.
Czosnek i cebula to skuteczny antyseptyk. Stosuje się je przeciwko mszycom, miodówkom, skoczkom, mączlikom, przędziorkom oraz przeciwko chorobom grzybowym.
Napar z wrotyczu pospolitego służy do oprysków przeciw rdzom, mączniakowi prawdziwemu i szkodnikom: kwieciakowi malinowcowi, roztoczowi truskawkowemu, czy rośliniarkom a z lawendy, majeranku i mięty odstraszają mrówki.
Wywar z mniszka lekarskiego zwalcza mszyce, miodówki i przędziorki a z aksamitki odstrasza mszyce.
Wyciągi z tytoniu zwalczają mszyce, przędziorki, miodówki, mączlik szklarniowy i wciornastki, jednak rośliny przed spożyciem należy dokładnie umyć.
Można też w celu zwalczania mszyc, wełnowców i tarczników użyć wody z mydłem. Środek ten jest jednym z najprostszych do przygotowania. Wystarczy spryskać lub przemyć rośliny rozpuszczonym w wodzie szarym mydłem i odczekać do dnia następnego. Kolejnego dnia zmyć z roślin zraszając samą wodą. Czynność można powtarzać kilkakrotnie w ciągu tygodnia.
Popiół z ogniska lub kominka odkwasza i użyźnia podłoże. Sypiąc wokół roślin kręgi z popiołu tworzymy pylistą barierę dla ślimaków. Popiół z ogniska wymieszany z korą może posłużyć jako okrycie roślin wrażliwych na mróz.