Kwiaty miododajne w warzywniaku
Kwiaty miododajne w warzywniaku
Rośliny miododajne są częścią zróżnicowanej biocenozy, która ma olbrzymi wpływ na funkcjonowanie życia na naszej planecie. Rośliny te stanowią pokarm dla pszczół oraz innych owadów zapylających, a dokładnie ich nektar i pyłek. Poprzez odwiedzanie kwitów roślin, zapylają je, a dzięki temu rośliny zawiązują owoce. Rośliny miododajne, nie produkują miodu jak wskazywałaby nazwa – one wytwarzają nektar, który jest podstawowym surowcem do jego produkcji.
Miód wytwarzany przez pszczoły znalazł szeroki wachlarz zastosowania przez człowieka i od dawna wykorzystywany jest w lecznictwie. W jego składzie jest mnóstwo witamin i minerałów, białek, kwasów organicznych, węglowodanów oraz innych dobroczynnych substancji.
Zapraszając pożyteczne owady do naszego otoczenia, wspomożemy ich pracę codzienną, a jednocześnie one podniosą jakość i wysokość plonujących roślin. Warzywniak to także dobre miejsce dla pszczół, gdyż świetnie poprawia pożytki pszczele.
Do warzyw o najwyższej wydajności należą:
● - dynia zwyczajna - w trakcie kwitnienia dyń niemal nieustannie siedzi w kwiecie jedna bądź dwie pszczoły pobierające nektar. Nie powinno nas to zaskakiwać, gdyż nektarniki dyni produkują największą ilość nektaru ze wszystkich roślin uprawianych w naszych warunkach klimatycznych. Dynia ma bardzo duże kwiaty, lecz niestety na jednej roślinie jest ich tylko kilka sztuk, stąd wydajność miodowa to 30-50kg/ha.
● - ogórek – roślina z rośliny dyniowatych, która rozpoczyna kwitnienie od połowy lipca i trwa do połowy sierpnia. Nektaruje podobnie jak dynia, przy czym wydajność miodowa ma taką samą – 30-50kg/ha.
● - cebula – liczne kwiaty cebuli zebrane są w kuliste pozorne baldachy, bardzo charakterystyczne dla roślin z rodziny czosnkowatych. Nektar z tej rośliny pszczoły zbierają z nitek pręcików, które znajdują się wewnątrz okółka. Nektarniki cebuli obficie produkują tę substancję nawet w dni upale. Wydajność z jednego hektara waha się między 80, a 140kg/ha. Podobną budowę kwiatu mają pory i także wysoką miododajność. Szczypiorek, któremu pozwolimy zakwitnąć także będzie oblatywany przez pszczoły.
● - bób – kwiaty bobu są dość duże, niezwarte i dobrze dostępne dla pszczół. Bób najsilniej nektar uje w parne i ciepłe dni, zwłaszcza wieczorową porą. Wtedy kwiaty zaczynają przyjemnie i silnie pachnieć. Wydajność miodowa bobu według źródeł to 20kg/ha.
● - fasola – jest to znana i powszechnie uprawiana roślina warzywna. Podobnie jak w przypadku wyżej wymienionego bobu, wydzielają nektar w ciepłe i parne dni. Największą wydajnością wśród fasoli odznacza się fasola wielkokwiatowa ozdobna. W przypadku tego gatunku często nektar wydziela się już w pąku, a wydajność miodowa waha się między 140, a 270kg/ha.
● - kapusta głowiasta biała – to popularne warzywo z rodziny kapustnych. W trakcie kwitnienia jest chętnie oblatywana przez pszczoły, co widać po wydajności miodowej, która wynosi – 80-130kg/ha.