Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

NASIONA NA KIEŁKI

107 produkty

Chcesz wprowadzić do swojej diety świeże warzywa i cieszyć się ich smakiem przez cały rok, niezależnie od pogody? Doskonałym rozwiązaniem będą kiełki! Nasiona można uprawiać we własnym domu, w zasadzie bez żadnego wysiłku. I co najważniejsze – zdrowo! Bez nawozów, pestycydów i innych szkodliwych substancji!

Czytaj więcej

Jak wysiewać i hodować nasiona na kiełki?

Nasiona do kiełkowania należy uprzednio dokładnie opłukać w letniej, najlepiej przegotowanej wodzie i pozostawić do namoczenia. W przypadku małych nasion jest to zazwyczaj 4-6 godzin, większych ? na poziomie 10-12 godzin. Następnie nasiona na kiełki starannie płuczemy i odstawiamy w średnio nasłonecznione miejsce, na okres 4-6 dni, pamiętając o ich regularnym przepłukiwaniu (co najmniej 2 razy dziennie) i odsączaniu z nadmiaru wody.

Do jakich pojemników wysiewać nasiona na kiełki? Możliwości jest kilka. Pierwszy, najwygodniejszy sposób to użycie specjalnie przeznaczonej do tego kiełkownicy, która umożliwia uprawę kilku rodzajów kiełków jednocześnie. Jej dodatkowym atutem jest fakt, że zapewnia roślinom równomierny dostęp światła, a przez to wpływa na ich prawidłowy i szybki wzrost.

Alternatywą dla kiełkownicy są szklane słoje, zwilżona lignina, a nawet zwykłe, płaskie sitko.

Czym się różnią nasiona na kiełki od zwykłych?

Kiełki to nic innego jak budzące się do życia rośliny. W swym składzie zawierają nieocenioną skarbnicę cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz innych związków, których potrzebuje organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Co ważne, mają bogatszy skład niż dojrzałe warzywa. Aby jednak tak się stało, muszą być starannie wyselekcjonowane. Do ich domowej uprawy należy wybierać tylko i wyłącznie specjalnie przeznaczone do tego nasiona na kiełki. Dlaczego? Z prostego powodu. Te zarezerwowane do uprawy gruntowej, jakie często można spotkać w sklepach ogrodniczych czy marketach, zawierają trujące środki konserwujące. Są zaprawiane pestycydami oraz innymi środkami chemicznymi, przez co nie zapewniają oczekiwanych właściwości prozdrowotnych. Najlepiej zatem kupować nasiona na kiełki ze sprawdzonych źródeł, z przeznaczeniem wyłącznie na kiełki. Tylko wtedy zyskamy pewność, że będą wolne od związków konserwujących.

Dlaczego warto włączyć do diety kiełki?

Kiełki są wygodnym sposobem na świeże warzywa do sałatek lub kanapek w każdym sezonie. Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A,B,C, E, H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy ? lit, chrom. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Sporą plantację można założyć w specjalnym piętrowym naczyniu, tzw. Kiełkownicy.

Pomysły na włączenie kiełków do codziennego menu

Najlepiej spożywać je na surowo. Wówczas posiadają najwięcej właściwości. Kiełków nie należy poddawać obróbce termicznej (wyjątek stanowi fasola mung, którą można blanszować). A do czego używać? Możliwości jest wiele. Kiełki stanowią smaczny dodatek do codziennych kanapek, można wzbogacać nimi pasty twarogowe i inne smarowidła. Równie wybornie smakują w koktajlach, smoothies, a także w daniach kuchni azjatyckiej.

pixel